0
STUDIO FM1 105.4
"I worry that the person who thought up Muzak may be thinking up something else."
~ Lily Tomlin
Τι είδος μουσικής σας αρέσει;
News
Συνέντευξη από Universe217
18.12.2014

Σχεδόν ένας μήνας πέρασε από την τελευταία κυκλοφορία των Universe 217, «Ease» και η μπάντα έχει έρθει στο Ηράκλειο για μία live εμφάνιση. Με συναυλιακή διάθεση, λίγη ώρα πριν τη ζωντανή τους εμφάνιση, ο Νίκος και ο Μάνος, μπασίστας και ντράμερ αντίστοιχα, μας χάρισαν λίγο απ' το χρόνο τους, για να μας πουν δύο λόγια για την μπάντα. Η σημασία του αριθμού 217, το κομμάτι «Nothing» και η Diamanda Galas είναι μερικά πράγματα για τα οποία τους ξεμοναχιάσαμε εκείνο το κρύο κυριακάτικο βράδυ.-
Πείτε μας λίγα λόγια για τα πρώτα βήματα της μπάντας και τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετώπισε…

Νίκος: H ιδέα της μπάντας είχε ξεκινήσει από τον Μάνο (κιθάρες) κι έναν φίλο του. Στη συνέχεια τα πράγματα άρχισαν να διαμορφώνονται στο σημερινό τους πρόσωπο αφού ήρθαν στο σχήμα η Τάνια (φωνή) κι εγώ. Η διαδικασία σχηματισμού ήταν αρκετά ομαλή.

-O αριθμός 217 στο όνομά σας περνάει το αισιόδοξο μήνυμα της συνεχόμενης στοχευμένης προσπάθειας ή η επιλογή του είναι τυχαία?

Νίκος: Δε κρύβεται τίποτα πίσω από τον αριθμό, είναι τυχαίος, θα μπορούσε να έιναι οποιοσδήποτε άλλος. Απλά δεν αφήσαμε το Universe σκέτο (γέλια).
(Σ.Σ.: Ο αριθμός 217 θεωρείται αγγελικός και μηνύει θετικές σκέψεις/προσπάθειες. Όσο πιο αισιόδοξο και επίμονο έιναι το άτομο, τόσο θα πραγματοποιεί τους στόχους πού έχει θέσει.)

-Η κάθε μία δουλεία σας διαφοροποιείται από την προηγούμενη ή την επόμενη της αλλά καταφέρνει και κρατά την ταυτότητα της δίχως υπεκφυγές. Πόσο ζόρικο είναι αυτό για έναν καλλιτέχνη, πέρνοντας υπόψιν ότι οι περισσότερες νέες μπάντες απλώνουν τις επιρροές τους ξεκάθαρα με αποτέλεσμα να ακούγονται σαν αυτές?

Νικος: Είμαστε αυτοδίδακτοι μουσικοί. Αυτό που ακούς είναι αυτό που μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Δεν ερμηνεύουμε επιτηδευμένα, δε προσπαθούμε να μιμηθούμε τη τάδε μπάντα που παίζει λίγο πιο απαιτητικά. Δεν είμαστε τόσο καλοί μουσικοί.

-Πως αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν κατεξοχήν ακουστικά έγχορδα στη νέα σας δουλειά (“Ease”) εφόσον το μουσικό σας ύφος βασίζεται κυρίως σε βαριές, down-tuned κιθάρες?

Νίκος: Το αποτέλεσμα που ακούς στο ΕP είναι μέρος ενός πειράματος. Ο κιθαρίστας μας γρατσούναγε την ακουστική του, τζαμάραμε όλοι μαζί πάνω στα θέματα της και καταλείξαμε σε αυτή τη μορφή τραγουδιών. Αρχικά, σκοπεύαμε να κυκλοφορήσουμε παραπάνω ώρα μουσικής, κοντά στα 45-50 λεπτά, αλλά τελικώς μας βγήκε στα 20, τόσα κρατήσαμε

Μάνος: Θέλαμε να δούμε πως γινόταν να παίξουμε χωρίς πολύ ανοιχτές κιθάρες, με περιορισμένα τύμπανα και πιατίνια, δίχως μηχανήματα. Πλέον μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε εμφάνιση και στο δρόμο που λέει ο λόγος. Αυτό δε γίνεται εάν τα κομμάτια σου είναι τέρμα γκαζωμένα. Είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

-Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το κομμάτι ‘Nothing’; (σ.σ.: από το δεύτερο full-length ονόματι “Familiar Places”). Θα το ακούσουμε απόψε;

Νίκος: Ναι, άμα βγάλει κάποια έξω τα βυζιά της(γέλια)! Οι στίχοι του τραγουδιού είναι της Τάνιας, δεν απεικονίζουν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Το καημό της ερμηνεύει.

-Η φωνή της Τάνιας φέρνει έντονα στη μνήμη Diamanda Galas. Αποτελεί επιρροή;

Νίκος: Όχι, δεν ακούει ούτε στο μπάνιο, ούτε πουθενά. Είναι πολύ πιο μονοκόμματη σαν τραγουδίστρια. Η ομοιότητα είναι τυχαία.

-Για το κλείσιμο, πείτε μας 5 βασικούς καλλιτέχνες που επηρέασαν τον ήχο των Universe217

Νίκος: Ακούμε πολλές διαφορετικές μπάντες, είναι δύσκολο να απομονώσουμε μόνο πέντε. Γουστάρουμε από Neurosis και Deftones, μέχρι New Model Army και Celtic Frost.

Μάνος: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ως επιρροή. Σίγουρα μας αρέσουν κάποιες μπάντες περισσότερο από άλλες, ωστόσο δεν ακολουθούμε μία ή δύο συγκεκριμένα. Μου αρέσουν οι Tool αλλά δε μπορούμε να τους ακολουθήσουμε ούτε για αστείο. Ίσως να μπορείς να περάσεις κάποια στοιχεία τους στη μουσική σου αλλά μέχρι εκεί.

 

Από Μενέλαο Παρίση και Μάριο Παπαδήμα

1.
MICHAEL BALL - COMING HOME TO YOU
2.
JACK SAVORETTI - SINGING TO STRANGERS
3.
TOM WALKER - JUST YOU AND I
4.
ARIANA GRANDE - BREAK UP WITH YOUR GIRLFRIEND I'M BORED
5.
DAVE FT BURNA BOY - LOCATION
6.
STEEL BANGLEZ/TRACEY/MOSTACK - FASHION WEEK
7.
LAUV & TROYE SIVAN - I'M SO TIRED
8.
PINK - WALK ME HOME
9.
NSG FT TION WAYNE - OPTIONS
10.
WILEY/STEFFLON DON/SEAN PAUL - BOASTY