0
STUDIO FM1 105.4
"Remember that I wrote a pavane for a dead princess, and not a dead pavane for a princess!"
~ Maurice Ravel
Τι είδος μουσικής σας αρέσει;
Interviews
Συνέντευξη Gauntlet
12.08.2014

Από το Γιάννη Μητρογιάννη

Το rock star-ιλίκι στις νέες μπάντες είναι κάτι που σιχαινόμουν ανέκαθεν, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με την προχειρότητα! Δυστυχώς αυτή είναι μια αλήθεια  της μεταλλικής κοινότητας που λίγο πολύ όλοι έχουμε αντιληφθεί! Καμιά φορά εκνευρίζομαι, αλλά ευτυχώς τις πιο πολλές φορές γελάω κουνώντας ειρωνικά το κεφάλι! Παραδείγματα άπειρα, αλλά δεν είναι της παρούσης....!!! Απο την άλλη κωλογουστάρω να βλέπω νέα σχήματα που ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται, αφοσιομένα στη μουσική που παίζουν, και που ο λόγος ύπαρξης τους ως μουσικοί δεν είναι μόνο το image και η προβολή, αλλά πιο ουσιαστικά πράγματα!
Μια απο τις μπάντες που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, είναι οι  Gauntlet! Ένα καινούριο group απο την πρωτεύουσα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο πριν λίγους μήνες μ’ένα αξιοπρεπέστατο demo, παίζοντας κλάσσικό heavy metal! Επικοινώνησα με τον κιθαρίστα  των Gauntlet Νίκο Μπαρντόση και του ζήτησα να μας πεί πώς βλέπουν οι Gauntlet απο τη δική τους οπτική γωνία τα μεταλλικά δρόμενα! Διαβάστε παρακάτω τι είχαν να μας πούνε…


1) Καλησπέρα παιδιά και συγχαρητήρια για το ντεμπούτο σας "Break The Chains". Είχα αρκετό καιρό να ακούσω καινούριο ελληνικό γκρούπ να παίζει παραδοσιακό/κλασσικό heavy metal όπως μας το μάθανε μεγάλες μπάντες σαν τους  Accept (ακούγοντας το Hearts Of Metal για παράδειγμα).Eίστε μια νέα μπάντα και υποθέτω οτι θα είχατε κάποιες δυσκολίες στο ξεκίνημα σας. Θα θέλατε να αναφέρετε τις πιο βασικές?

Καλησπέρα Γιάννη και σε ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνεις. Δεν μπορούμε να πούμε πως υπήρξαν πολλές ή σημαντικές δυσκολίες. Υπήρχε κάθαρος στόχος σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και αυτό μας βοήθησε στο να αποφύγουμε μονοπάτια και διαδικασίες που θα μας έτρωγαν χρόνο. Το πιο δύσκολο πάντως είναι να βρεις άτομα που να ταιριάξεις τόσο μουσικά οσο και  προσωπικά, σε αυτό ωστόσο σταθήκαμε τυχεροί.

2) Απο την κυκλοφορία του παρθενικού Ep ,αρχές 2013 μέχρι και σήμερα, υπάρχουν κάποιες ανακατάξεις στο δυναμικό των  Gauntlet και συγκεκριμένα στη θέση του drummer. Θα θέλατε να μας πείτε δυό λόγια για αυτή την αλλαγή?

Ομόφωνα η μπάντα έκρινε πως έπρεπε να γίνει αυτή η αλλαγή, για λόγους που δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε και φυσικά τον ευχαριστούμε για την μέχρι τότε προσφορά του στη μπάντα και του ευχόμαστε το καλύτερο.

3) Το Ep σας κυκλοφόρησε σε 2 format, Cd (150 αντίτυπα) και κασσέτα (50 αντίτυπα). Γιατί αποφασίσατε κάτι τέτοιο?


Τα CD δεν πιστεύαμε πως υπήρχε λόγος να τα βγάλουμε σε περισσότερα από 150 τεμάχια, γιατί τότε είμασταν μόλις  5 μήνες μπάντα και πιστέψαμε πως ήταν μια χαρά η ποσότητα. Τελικά όμως διαψευσθήκαμε γιατί εξαντλήθηκαν σχετικά σύντομα και υπάρχει ακόμα ζήτηση. Τώρα όσον αφορά την κασέτα,ήταν μια ιδέα του Αλέξη Κούτρα (the manager) που θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν μια πιο ρομαντική και νοσταλγική προσέγγιση σε αυτό που κάναμε, και δεν θα λέγαμε όχι στο να την επαναλάβουμε.

4) Πρίν μόλις λίγους μήνες πληροφορήθηκα ότι το cd έγινε sold out  και απομένουν μόνο λίγες κόπιες απο την αναλογική μορφή. Σίγουρα αυτό είναι ένα θετικό γεγονός για τη μπάντα που πρέπει να σας κάνει πολύ χαρούμενους!

Σίγουρα! Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να νιώθεις θεμιτός στο κόσμο, έστω και σε αυτό το επίπεδο μεγέθους.

5) Κατά τη γνώμη μου η πεμπτουσία της συγκεκριμένης μουσικής είναι το σανίδι, είτε όταν βρίσκεσαι πάνω του σαν μουσικός, είτε όταν βρίσκεσαι στο κοινό σαν απλός οπαδός! Παρατήρησα ότι δεν χάσατε την ευκαιρία και βγήκατε πολυ γρήγορα και πολύ δυναμικά για live. Πείτε μας για αυτή την εμπειρία!


Εχείς απόλυτο δίκιο, το σανίδι είναι η πεμπτουσία αυτής της μουσικής, έτσι, όταν ξεκίνησε η μπάντα, όλα τα παιδιά γνωρίζαμε πως πρέπει να δουλέψουμε πολύ σε όλα τα επίπεδα, η πολύ δουλειά ξεκίνησε από νωρίς, και έτσι νιώσαμε σύντομα έτοιμοι για να βγούμε στο σανίδι όπως αναφέρεις. Κάθε live είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και μέχρι τώρα όλο αυτό μας έχει ικανοποιήσει απόλυτα.

6) Ποιά είναι η γνώμη σας για τις νέες μπάντες που αποφασίζουν να δώσουν ένα live? Υπάρχει η άποψη που λέει ότι η μπάντα δένεται μέσα απο τα live, και η άποψη ότι αν μια μπάντα δεν έχει δεθεί, δεν θα έπρεπε να κάνει live εμφανήσεις.

Μια μπάντα δένεται πρώτα στο στούντιο, και μετά δένεται στα live. Oι ώρες που έχει δουλέψει μια μπάντα φαίνονται. Τη διαφορά του δεσίματος μιας μπάντας στο στούντιο με το δέσιμο του live μπορείς να την καταλάβεις ως εξής : εμφανίζεται μια μπάντα που εκτελεί άριστα μουσικά τη δουλειά της, αλλά δεν έχει άνεση, παλμό, αέρα γενικότερα στη σκηνή, αυτή η μπάντα είναι δεμένη στο στούντιο, αλλά της λείπουν live για να πάρει και αυτό το δέσιμο στη σκηνή.


7) Διαβάζοντας τους στίχους σας μπορώ να πώ ότι είναι ο καθρέπτης του εξωφύλλου αλλά και του τίτλου. Αν εξαιρέσουμε το Day Of No Return, το οποίο έχει επικό περιεχόμενο, τα υπόλοιπα κομμάτια έχουν κοινωνικό θα έλεγα χαρακτήρα. Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, και όχι μόνο, έχει παίξει κάποιο ρόλο στον τρόπο που γράφετε τους στίχους?

Φυσικά! Ολη αυτή η καταπίεση που ζούμε καθημερινά δε μπορεί να σε αφήσει ανεπηρέαστο. Ήμερα με την ήμερα νιώθεις πως αυτή η κοινωνία κατεβαίνει άλλο ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά, η πίεση αυξάνεται, βλέπεις πως καλύτερη περιγραφή από τη λέξη δούλος δεν θα ταίριαζε στις συνθήκες και ώρες εργασίας του σύγχρονου ανθρώπου, και φυσικά αντιδράσεις και λέξεις όπως "ανθρωπιά", "αξιοπρέπεια" και "συναίσθημα", έχουν αντικατασταθεί από λέξεις όπως "κέρδος", "εκμετάλλευση" και "εγωκεντρισμός". Όλα αυτά λοιπόν εμάς μας ωθούν, και μας δίνουν έμπνευση να τα εκφράσουμε με το δικό μας μουσικό τρόπο.

8) Σε ποιό στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Gauntlet? Δουλεύετε καινούριο υλικό?

Ναι δουλεύουμε νέο υλικό γιατί σκοπεύουμε αν όλα πάνε καλά να ξεκινήσουμε και τις ηχογραφήσεις για τον πρώτο μας δίσκο φέτος, έτσι ο πήχης έχει ανέβει αρκετά ψηλά και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για αυτό.

9) Απο το πρώτο κιόλας άκουσμα της κυκλοφορίας σας, στο μυαλό μου ήρθαν μπάντες όπως Noisehunter, Mindless Sinner και Bad Lizard. Μπάντες δηλαδή που έχουν τη μελωδία ως βασικό στοιχείο στη μουσική τους. Αν σας ζητούσε κάποιος να χαρακτηρίσετε τη μουσική των Gauntlet, τι θα απαντούσατε? Θα αναφέρατε κάποιο group σαν βασική επιρροή?

Τη μουσική μας δε θα τη χαρακτηρίζαμε κάπως, αλλα ίσως "αληθινή"  ή "από καρδίας" που λένε, αλλά δεν θα θέλαμε να μπούμε σε τέτοια κλισέ. Τώρα όσον αφορά βασική επιρροή από group, δεν θα έλεγα πως υπάρχει αποκλειστικά ένα group που έχει ασκήσει επιρροή, γενικά το θέμα της επιρροής είναι πιο σύνθετο, αλλά αν θες μπορούμε να σου αναφέρουμε κάποια όπως, Virtue, Satan, Brainfever, Atlain, Martyr, Blaspheme, Mindless Sinner, Omen, Liege Lord, Savage Grace.

10) Κλέινοντας, θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για την ελληνική heavy metal σκηνή και τα συγκροτήματα που την απαρτίζουν!

Η ελληνική σκηνή αυτή τη στιγμή είναι πιο δυνατή από ποτέ στο παρελθόν, έχει μπάντες όπως Spitfire, Marauder,  Innerwish,  Strikelight, Sacral Rage, Crimson Fire, Black Soul Horde, Wardrum, Rage‘n ‘Steel και φυσικα Wrathblade,σιγουρά κάποιες μας ξεφεύγουν, αλλά της λείπουν κάποια βήματα επαγγελματικότητας σε σύγκριση με τη σκηνή άλλων χωρών. Σίγουρα το ότι ένας Έλληνας μουσικός, ξέρει πως δεν υπάρχει ψωμί στην ελληνική μεταλ σκηνή, και πρέπει να κάνει τουλάχιστον μια δουλειά για να ζήσει ενώ σε κάποιες χώρες του εξωτερικού ο μουσικός έχει μια οικονομική υποστήριξη λόγο και μόνο της ιδιότητας του αρκεί να είναι ενεργός, αυτό πιστεύουμε σημαίνει πολλά.
Πιστεύουμε όμως πως ολα θα γίνουν με το χρόνο τους γιατί η ελληνική μουσική σκηνή έχει ανθρώπους που τη στηρίζουν και την αγαπούν.

11) Νίκο σ’ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ο επίλογος δικός σας!!!

Σε ευχαριστούμε για την υποστήριξη και το βήμα που μας δίνεις να μας γνωρίσει οσο γίνετε περισσότερο ο κόσμος πέρα από τη μουσική. Ο κόσμος να μην πτωείται από ολα αυτά που γίνονται γύρω του, να κρατάει ψηλά το κεφάλι. Και εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε ατόφιο Heavy Metal για όλους αυτούς!
play it loud, play it rough!!!!

 

Η μπάντα στο facebook

Η μπάντα στο youtube

 

 

TOP 10 ΤΟΥ ΜΗΝΑ

1) OMEGA – The Hell Patrol
2) MIDNIGHT – Complete And Total Fucking Midnight
3) SAVAGE GRACE – Master Of Disguise
4) RAZOR – Armed And Dangerous
5) BOSS TWEED – Year Zero
6) NIGHTBREED – From Yuggoth
7) DELIVERANCE – Devil’s Meat
8) RANKELSON – Bastards Of Rock’n’Roll
9) WOLFPACK – Total Head  Removal
10) IRON CURTAIN – Road To Hell

1.
MICHAEL BALL - COMING HOME TO YOU
2.
JACK SAVORETTI - SINGING TO STRANGERS
3.
TOM WALKER - JUST YOU AND I
4.
ARIANA GRANDE - BREAK UP WITH YOUR GIRLFRIEND I'M BORED
5.
DAVE FT BURNA BOY - LOCATION
6.
STEEL BANGLEZ/TRACEY/MOSTACK - FASHION WEEK
7.
LAUV & TROYE SIVAN - I'M SO TIRED
8.
PINK - WALK ME HOME
9.
NSG FT TION WAYNE - OPTIONS
10.
WILEY/STEFFLON DON/SEAN PAUL - BOASTY